Groep mannen breekt deur Chinees consulaat in Houston open

HOUSTON (ANP) - Een groep mannen, die volgens persbureau Reuters op Amerikaanse functionarissen leken, heeft vrijdag (lokale tijd) de achterdeur van het Chinese consulaat in Houston opengebroken. Ze deden dat kort nadat het bevel van de Amerikaanse regering tot sluiting van de diplomatieke post van kracht is geworden.

De mannen reageerden niet op vragen van verslaggevers. Eerder werd dezelfde groep gezien toen die de deur aan een andere kant van het gebouw met een hangslot vergrendelde. Nadat de mannen het gebouw waren binnengegaan, werd de deur bewaakt door veiligheidsmensen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Even daarvoor was het personeel van het consulaat vertrokken. Chinese activisten protesteerden buiten het gebouw, maar werden door de politie op afstand gehouden. Ze riepen anti-communistische teksten en bekritiseerden het personeel van de diplomatieke post.

De VS gaven dinsdag opdracht de diplomatieke post in Houston binnen enkele dagen te sluiten. Vrachtwagens reden daarna af en aan om spullen en apparatuur weg te halen. Ook zouden documenten in brand zijn gestoken. China reageerde boos en gaf opdracht het Amerikaanse consulaat in Chengdu te sluiten.

De Amerikaanse autoriteiten gaven vrijdag meer uitleg over de achtergronden van de maatregel. De VS weten volgens een functionaris dat diplomatieke missies zich bezighouden met het stelen van informatie en andere schadelijke activiteiten, maar het consulaat in Houston zou het wel erg bont hebben gemaakt en een grens hebben overschreden.