Groninger Museum biedt graffitiworkshops aan als protestactie

Het Groninger Museum biedt woensdag twee graffitiworkshops aan en sluit zich daarmee aan bij het landelijke protest van de culturele sector. De workshops worden gegeven door kunstenares Aileen Middel, ook wel bekend als Mick La Rock. Haar eigen graffititentoonstelling hangt ook in het museum, maar kan door de huidige maatregelen door niemand worden bekeken.

Middel geeft vandaag "onderwijs in graffiti", zegt ze, "want dat mag wel". Veel andere musea in het land organiseren woensdag sportlessen, omdat sportscholen wel open mogen. De kunstenares twijfelde geen moment toen ze voor de actie werd gevraagd, vertelt ze. "Cultuur is essentieel, maar we worden al jaren weggezet als niet-essentieel of linkse hobby. Het is een ander soort voeding dan die je in de supermarkt haalt, maar het is wel voeding. Voor je ziel en voor je geest."

Het museum heeft een eigen invulling aan de actie gegeven, vertelt een woordvoerster. "Er stonden al veel workshops op de planning. Dus we hebben besloten om het in deze vorm te doen." De workshops waren binnen een kwartier uitverkocht. Het is niet het doel van het museum om "dwars tegen de maatregelen in te gaan". "Maar we willen wel een statement geven als museum. Er wordt veel gesproken over fysieke gezondheid maar we vinden dat mentale er ook toe doet. Daar is kunst en cultuur ook onderdeel van."

Drama

Deelnemers van de eerste shift, dertig mannen en vrouwen, kregen aan de hand van een presentatie uitleg van de kunstenares. Ze vertelde met enthousiasme over het bedenken van een graffitilogo. Ook aan de hand van haar eigen werk, dat ze speciaal voor haar expositie maakte. Daarna mocht iedereen zelf aan de slag, vertelde Middel, "op naar het atelier!" Er werd hard geklapt door de deelnemers, die zich druk pratend naar de ateliers bewogen. Het museum heeft voor meerdere plekken gekozen waar mensen kunnen tekenen, zodat iedereen voldoende afstand kan houden.

Dit is zeker niet het eerste jaar waarin het museum te maken krijgt met sluitingen vanwege de pandemie. Vorig jaar was het "een drama", vertelt de woordvoerster, met de Rolling Stones-expositie. "Daar hebben we toen zolang aan gewerkt, meerdere jaren. Maar de expositie is maar een paar weken opengeweest. Het was een heel grote teleurstelling."

Middel hoopt vooral dat er meer bewustwording komt. "Ik denk wel dat het een signaal afgeeft. Dat een normale beschaafde sector zich gaat roeren, dat laat zien dat er echt wat aan de hand is." De sector kan veilig open, zegt ze, dus de huidige sluiting is "waanzinnig". "Ik ben niet zo actievoerderig. Maar hierbij voelde ik, ik wil meedoen."