Groninger Museum eert schepper

GRONINGEN (ANP) - Het gebouw van het Groninger Museum bestaat 25 jaar en daarom wordt de hoofdarchitect ervan, Alessandro Mendini (1931-2019), komend najaar geëerd met een grote tentoonstelling over het werk van de Italiaan. Hij heeft de expo, die de naam 'Mondo Mendini - De wereld van Alessandro Mendini' heeft gekregen, nog zelf uitgedacht.

Het museum benaderde Mendini ruim twee jaar geleden met het idee voor een tentoonstelling van zijn werk, die hij naar eigen inzicht kon inrichten. Hij was er meteen voor te porren.

Voor de tentoonstelling, die vanaf half oktober tot begin mei zal duren, koos Mendini niet alleen eigen werk, maar ook dat van kunstenaars en ontwerpers uit verleden en heden die hem inspireerden, onder wie Paul Signac, Wassily Kandinsky, Henri Matisse, Oskar Schlemmer, Theo van Doesburg en Gerrit Rietveld.

"Met zowel beeldende kunst als architectuur en design is de variatie van de ruim tweehonderd tentoongestelde objecten enorm. Mondo Mendini toont de buitengewone creativiteit en humor van de designer die Groningen een internationaal vermaarde blikvanger gaf", belooft de kunsttempel.