Grootste druk is er na zege op Oekraïne vanaf bij Oranje

AMSTERDAM (ANP) - De openingswedstrijd op het EK tegen Oekraïne (3-2) nam niet alle twijfels rond het Nederlands elftal weg. Maar de ploeg van bondscoach Frank de Boer liet, over het geheel gezien, wel een prima indruk achter in de Johan Cruijff ArenA. Een betere indruk dan de meeste critici en fans vooraf hadden gedacht. De EK-start verdreef de scepsis en het lichte chagrijn en zorgde ervoor dat de grootste druk er bij Oranje vanaf is, was maandag te merken in Zeist.

Na een nabespreking, die wat uitliep, verschenen de drie doelmannen en de twaalf reservespelers en invallers van zondag op het veld bij de KNVB Campus. Zij deden onder meer een aantal fanatieke partijspelletjes. Daarbij waren veel lachende gezichten te zien. De basisploeg van zondag werkte aan de rand van het veld een hersteltraining af.

De ogen van de camera's en fotocamera's waren vooral gericht op Denzel Dumfries. De rechterverdediger van PSV kopte Oranje kort voor tijd naar de zege en was ook bij de andere twee doelpunten betrokken. Dumfries speelde in het nieuwe 5-3-2-systeem als rechtsback, maar stond vaak zo 'hoog' op het veld dat hij soms meer een rechtsbuiten leek.

Nieuwe tactiek

De hoofdrol voor Dumfries was prettig voor bondscoach Frank de Boer. De internationals riepen de voorbije week vaak dat ze geloofden in de nieuwe tactiek. "Of de neuzen nu dezelfde kant opstaan? Dat stonden ze al, hoor", zei Frenkie de Jong vrijdag nog in Zeist. Davy Klaassen vulde hem aan door te zeggen: "Misschien niet in heel Nederland, maar bij ons wel."

Het klonk eensgezind en overtuigd, maar hoe gemeend was het? Dat vroeg de buitenwacht zich af na het tegenvallende experiment in de oefenwedstrijden tegen Schotland (2-2) en Georgië (3-0). Waarom niet gewoon voetballen in een systeem van 4-3-3, zeker tegen de niet hele sterke opponenten in de groepsfase?

Perfecte start

De Boer bleef bij zijn uitgestippelde plan. Het gaat te ver om te zeggen dat hij zondag zijn gelijk haalde, maar Oranje voetbalde tegen Oekraïne met een duidelijk plan en het zat allemaal stukken beter in elkaar dan tijdens de oefenduels. Alleen al in de eerste helft had Nederland, dat behoorlijk fris en gretig oogde, een keer of vier kunnen scoren.

Na rust vielen de treffers alsnog. Oranje liet na om verder afstand te nemen, viel terug en zag Oekraïne in korte tijd twee keer scoren. Dumfries voorkwam puntenverlies en bezorgde De Boer zo eigenlijk een perfecte start. Voor een bondscoach kan de stemming beter geleidelijk omslaan dan in één keer, wees het verleden wel eens uit.