Grote aandeelhouder Toshiba eist ontslag bestuurders

TOKIO (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Een grote aandeelhouder van Toshiba eist het ontslag van vier bestuurders. Dat staat in een brief van 3D Investment Partners aan de bestuurders die persbureau Reuters heeft ingezien. Eerder deze week toonde onderzoek aan dat het Japanse technologie- en elektronicaconcern heeft samengespannen met de Japanse regering om activistische buitenlandse investeerders onder druk te zetten.

De onthullingen zijn "zeer verontrustend en vertegenwoordigen een van de schokkendste tekortkomingen op het gebied van het bestuur van grote bedrijven waar ook ter wereld in de afgelopen tien jaar", staat in de brief. Het onderzoek werd afgedwongen door aandeelhouders. 3D Investment Partners bezit ruim 7 procent van Toshiba.

In het rapport staat onder meer dat de in Singapore gevestigde investeerder Effissimo onder druk is gezet om geen kandidaat-bestuurders naar voren te schuiven. Effissimo is de grootste aandeelhouder van Toshiba en heeft bijna 10 procent van de aandelen in handen.

De Japanse premier Yoshihide Suga, toen nog in een andere regeringsfunctie, zou vorig jaar mondeling de praktijken hebben aangemoedigd in een ontmoeting met een hooggeplaatste bestuurder van Toshiba. Suga ontkent die beschuldiging. Toshiba is van strategisch belang voor Tokio als maker van kernreactoren en defensiematerieel.