Grote stijging in belletjes naar Luisterlijn

Het loopt storm bij de Luisterlijn sinds de dienst met Omroep MAX een grote campagne is gestart om aandacht te vragen voor ouderen die geïsoleerd raken door de maatregelen tegen het coronavirus. "We zien een enorme stijging van het aantal telefoontjes", zegt MAX-baas Jan Slagter. "Veel meer gesprekken gaan over corona, en er worden extra vrijwilligers en diensten ingezet. Maar ze kunnen de druk nog wel aan."

Veel mensen hebben zorgen en zijn angstig, zegt Slagter. "Ze voelen zich opgelucht als ze dat met iemand kunnen delen. Ik ben ook blij dat als ik met iets rondloop, dat ik dan mijn verhaal kwijt kan. Ik heb gelukkig veel mensen om me heen, maar voor mensen die dat niet hebben, is er de Luisterlijn." Ouderen worden extra hard geraakt door de nieuwe overheidsmaatregelen. "Hen wordt geadviseerd om sociale contacten te vermijden en zoveel mogelijk binnen te blijven. Tel daarbij op dat activiteiten in buurt- en verzorgingshuizen massaal worden afgelast. Begrijpelijk, maar ouderen worden extra hard getroffen."

Johan Rutten, waarnemend directeur-bestuurder bij de Luisterlijn: "Het gebrek aan sociaal contact zorgt ervoor dat meer mensen zich alleen voelen. Mensen moeten weten dat ze 24/7 terecht kunnen bij onze vrijwilligers." De tv- en radio-spot waarin het nummer van de Luisterlijn genoemd wordt (0900 0767), zal "de komende maanden nog vaak ingezet worden", aldus Slagter.

Bij de Luisterlijn voeren jaarlijks 1500 vrijwilligers in totaal zo’n 300.000 gesprekken met mensen die zich angstig of eenzaam voelen, of om uiteenlopende reden behoefte hebben aan een luisterend oor.