Grote studio’s maken zich zorgen om abortuswetgeving Amerika

Grote studio's als Netflix, The Walt Disney Co. en Warner Bros "delen de zorgen" rondom de nieuwe abortuswetgeving in Amerika. Vrouwen uit de Amerikaanse televisiewereld hadden eerder een brandbrief gestuurd naar alle grote studio's waarin ze vroegen om garanties en protocollen voor zwangere vrouwelijke medewerkers in staten waar abortus sinds kort verboden is.

AMC Networks, Amazon Studios, Apple TV+, NBCUniversal, Netflix, Paramount, The Walt Disney Co. en Warner Bros zeggen die zorgen te delen en zijn bezig met maatregelen. Lionsgate, dat ook tussen de geadresseerden stond, heeft niet gereageerd.

Tot de ondertekenaars horen grote producenten en showrunners als Shonda Rhimes, Issa Rae, Natasha Lyonne en Ava DuVernay. Het Amerikaanse Hooggerechtshof nam recent het omstreden besluit dat abortus geen landelijk recht meer is voor vrouwen. Staten mogen zelf bepalen of vrouwen nog een abortus mogen hebben. De ondertekenaars willen dat de grote studio's garanties bieden voor werknemers in deze staten dat zij financieel worden geholpen om naar plekken te kunnen reizen waar zij wel een abortus kunnen ondergaan. Ook willen zij dat de studio's protocollen opstellen over wat er gebeurt als de abortus leidt tot medische complicaties of andere problemen.

"We hebben allemaal onze eigen werknemers - die in het hele land wonen en werken - op de hoogte gebracht van veranderingen binnen het beleid en het uitbreiden van de zorg- en ondersteuningsmaatregelen in staten waar abortus verboden is of beperkt wordt", schrijven de studio's. Volgens hen vallen de meeste werknemers onder de algemene regelingen vanuit de vakbonden. "In samenwerking met medewerkers van zorginstellingen en de vakbond hebben we snel gewerkt aan een herziening van de reiskosten voor een abortus. Niet alleen voor de werknemers, maar ook voor hun gezinsleden die wonen of werken in staten waar dergelijke diensten niet rechtmatig kunnen worden verkregen."