Grote winkelketens blij met extra ruimte winkelen op afspraak

AMSTERDAM (ANP) - HEMA en Hornbach zijn blij dat grote winkels meer mogelijkheden krijgen van het kabinet. In de aanloop naar de coronapersconferentie van demissionair premier Rutte en minister De Jonge maandagavond melden ingewijden dat er vanaf volgende week meer mensen tegelijkertijd op afspraak kunnen winkelen. "Dit is weer een stap en daar zijn we altijd blij mee" zegt een woordvoerster van HEMA.

Winkels mogen momenteel maximaal twee klanten per verdieping op afspraak ontvangen, mits die anderhalve meter afstand kunnen bewaren. Vanaf volgende week wordt daarbij ook naar het vloeroppervlak gekeken. Per 25 vierkante meter mag een klant worden ontvangen.

"Het zou fantastisch zijn", zegt een woordvoerder van Hornbach. Volgens de zegsman heeft een Hornbach-filiaal gemiddeld een oppervlakte van 15.000 vierkante meter. Dat zou betekenen dat er 600 klanten tegelijk in de winkel mogen zijn als er genoeg afstand kan worden bewaard. "We hebben al vaker gezegd dat het huidige maximumaantal klanten voor ons niet werkbaar is omdat onze winkels veel te groot zijn."

Een klant per 25 vierkante meter is nog wel flink minder dan tijdens de eerste lockdown een jaar geleden. Toen gold een maximum van een klant per 10 vierkante meter.