Gudde niet eens met kritiek op aanstellingsprocedure De Boer

ZEIST (ANP) - Eric Gudde is het niet eens met de kritiek die de KNVB de voorbije dagen kreeg op de manier waarop een nieuwe bondscoach is gekozen. "We hebben het proces zo zorgvuldig mogelijk gevolgd. We hebben heel breed gekeken, daarna een shortlist gemaakt en vervolgens zijn we met Frank de Boer in gesprek gegaan. We hebben het zo respectvol en geruisloos mogelijk gedaan. Er zullen best mensen zijn die daar een ander beeld bij hebben", aldus de directeur betaald voetbal van de KNVB.

Onder meer de commissie-Mijnals, die in het leven is geroepen om diversiteit binnen de KNVB te bevorderen, liet zich kritisch uit. De KNVB had ook met bondscoaches van kleur moeten spreken, was hun oordeel. Gudde: "Er is de afgelopen weken heel breed gekeken naar trainers met een niet-westerse achtergrond. Het is onze taak om een bondscoach te zoeken die het beste past bij de situatie en het team zoals die er nu staat. Dat is zorgvuldig afgestemd."

De KNVB wilde hoe dan ook door op de ingeslagen weg, die was ingezet door Ronald Koeman. "In februari 2018 zaten we hier ook, met de presentatie van Koeman. De situatie rond Oranje was toen heel anders. We hadden twee eindtoernooien gemist en er was veel chagrijn. Bij de spelers en staf was er irritatie over structuur en eenheid en fans hadden zich van Oranje afgekeerd. Nu is dat heel anders, dankzij de inspanningen van velen", aldus Gudde.

Intensieve gesprekken

Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal bij de KNVB, viel Gudde bij. "De manier van werken van de laatste 2,5 jaar wilden we doortrekken. We denken daar succes mee te gaan hebben. Met Frank de Boer zijn we de gesprekken gestart. Die gesprekken waren intensief, in diverse samenstellingen. In de gesprekken die we hadden raakten we ervan overtuigd dat hij de juiste man is." De spelers hadden volgens Hoogma geen directe inbreng. "Alleen over de lijn die we willen volgen, niet over namen."

De Boer stelde zich in de gesprekken soms ook kwetsbaar op, zei Hoogma. "Hij heeft geleerd van de avonturen in het buitenland. Het is een fantastische trainer met een geweldig cv."

Het contract van De Boer loopt tot en met het WK van 2022 in Qatar. Na het EK van 2021 volgt een eerste evaluatie.