Gündogan leidt tien Duitsers langs Estland

TALLINN (ANP) - Het Duitse voetbalelftal moest weliswaar een groot deel van de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland met een man minder spelen, maar toch pakte de 'Mannschaft' de winst in Tallinn: 0-3. Met dank vooral aan Ilkay Gündogan, die na rust twee doelpunten maakte. Duitsland, dat door een blessuregolf heel wat vaste krachten miste, kwam daardoor in groep C in punten weer op gelijke hoogte met Oranje.

Juist de twee spelers over wie vooraf zoveel te doen was, Gündogan en Emre Can, vertolkten de hoofdrollen. Can verspeelde in de 14e minuut, vlak voor zijn eigen strafschopgebied, op knullige wijze de bal. De middenvelder van Juventus kon zijn fout alleen herstellen door Frank Liivak neer te halen. Liivak had anders oog in oog met keeper Manuel Neuer gestaan. Can moest daarom met rood van het veld.

Gündogan en Can hadden op Instagram een foto 'geliket' van Turkse voetballers die het winnende doelpunt tegen Albanië (1-0) vierden met een militair saluut. Het gebaar wordt gezien als steun voor het offensief van Turkije tegen de Koerden in Syrië.

Social media

Gündogan en Can hebben Turkse roots. Ze trokken hun 'like' op het sociale medium beiden weer in, maar toen was het al breed opgepikt. "Ik heb mijn like weggehaald, omdat ik zag dat mensen er een politieke lading aan gaven", zei Gündogan, die vorig jaar ook al veel kritiek kreeg omdat hij samen met Mesut Özil op de foto ging met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. "Geloof me, na al het gedoe van vorig jaar was het laatste dat ik wilde doen een politiek statement maken", aldus de middenvelder, die in Tallinn twee keer trefzeker was van met van richting veranderde schoten. De tweede goal werd zelfs als eigen doelpunt op naam gezet van Karol Mets (ex-NAC). Invaller Timo Werner tekende voor de 0-3.

Het Nederlands elftal en de 'Mannschaft' kunnen zich op 16 november beide verzekeren van deelname aan het EK. Oranje speelt in Belfast tegen Noord-Ierland, dat 3 punten minder heeft, en de Duitsers ontvangen Wit-Rusland.