Gustaph kan songfestivaldeelname van bucketlist strepen

Voor de Belgische songfestivalinzending Gustaph komt in mei een langgekoesterde droom uit: de zanger zal in Liverpool met trots de kleuren van zijn vaderland verdedigen op het internationale muziekevenement. "Ik wilde dat altijd al eens meemaken. En nu kan ik het van mijn bucketlist strepen", zegt hij in gesprek met het ANP.

Het leven van de 42-jarige Gustaph is sinds zijn winst op Eurosong, de Belgische nationale voorronde, in januari al radicaal veranderd. Als outsider wist hij met het lied Because Of You het evenement verrassend te winnen. Omdat zowel de jury als het publiek voor een andere act ging, behaalde Gustaph de meeste punten. "Het is 'lifechanging' maar wel heel leuk", zegt Gustaph over de afgelopen tijd. "Ik heb een groot deel van mijn leven opnieuw moeten inrichten. Ik was bezig met een tour en ik gaf nog les, daar was opeens geen tijd meer voor."

Hoewel er volgens Gustaph, de artiestennaam van Stef Caers, "geen enkele voorbereiding" is voor alles wat momenteel op hem afkomt, weet hij wel wat hem straks in Liverpool ongeveer te wachten staat. Hij ging als achtergrondzanger mee voor de Belgische inzendingen Sennek in 2018 en Hooverphonic in 2021. Maar beide keren stond hij niet op het podium. "Ik krijg hulp van enkele ex-deelnemers. Ik heb gesproken met Sennek, Geike Arnaert (zangeres van Hooverphonic) en Kate Ryan. En die ervaring helpt natuurlijk ook. Ik weet wat er van mij verwacht wordt en bijvoorbeeld het belang van de repetities."

Excentriek

Because Of You, een uptempo disconummer, is een ode aan de queergemeenschap en gaat over de vrijheid om altijd jezelf te kunnen zijn. De excentrieke Gustaph hoopt dat straks in Liverpool over te kunnen brengen aan het publiek. "Een boodschap van het vieren van elkaar en geen vooroordelen. Het is helaas nog nodig, maar ik hoop dat die overkomt."

Met de podiumact is het team van Gustaph nog volop bezig. In vergelijking met de Belgische finale zullen er in ieder geval een aantal aanpassingen volgen. Zo verdwijnt het platform waar de zanger op stond, dat te statisch was. "We willen het heel dynamisch maken en heel erg spelen met de visuals", zegt hij. De outfit van Gustaph, gemaakt door de bekende Vlaamse modeontwerper Walter van Beirendonck, is ondertussen "in de fase van afwerking". Veel kan hij er nog niet over kwijt, "maar het hoofddeksel blijft".

Gustaph, door sommige media al als de Vlaamse Boy George bestempeld, is optimistisch over zijn kansen om in ieder geval de finale op 13 mei te halen. "We staan er goed voor. We springen er echt uit in de tweede halve finale. Ik heb er vertrouwen in." De Nederlandse kijker kan Gustaph niet helpen om de finale te halen. Nederland stemt mee in de eerste halve finale, waarin Mia Nicolai en Dion Cooper staan.