Guus Meeuwis koos ‘in volle kracht’ voor einde concertreeks

Guus Meeuwis heeft de beslissing om te stoppen met zijn Groots met een Zachte G-concerten "in volle kracht genomen", laat de 51-jarige zanger weten aan het ANP. "Na achttien jaar dacht ik: ik wil er met een grote bam uit."

De Brabantse artiest kondigde donderdagavond aan dat de Groots met een Zachte G-concerten in 2024 de laatste worden. "Ik heb het zelf beslist. Het is al bijna twintig jaar onderdeel van mijn leven, met tachtig shows. Het is geweldig wat ik allemaal heb meegemaakt, ik ben trots en ik wil met opgeheven hoofd mijn laatste noot zingen."

Op voorhand had de artiest nooit verwacht dat hij de concerten zo lang zou gaan geven. "Dat maakt me juist zo trots. We zijn in 2006 begonnen, ik weet nog dat ik zei: als alleen mijn moeder komt, dan vind ik het ook goed." Hij gaf dat eerste jaar drie shows en de jaren daarna elk jaar minimaal drie. "Ik dacht dat het een of twee jaar zou duren, maar dit wordt het zeventiende jaar. Dat is echt het allergrootste cadeau dat ik ooit heb gekregen."

Ambitie

Momenteel zit de zanger er naar eigen zeggen "goed in". Meeuwis heeft donderdag een nieuw nummer uitgebracht, Voor Mijn Hart. Op 19 mei komt de zanger met een heel album. Hij kreeg weer het gevoel "een bron te hebben aangeboord die veel energie en leuke dingen brengt". "Waarvan je zin krijgt in dingen. Dat is fijn, dat je als je 51 bent nog steeds merkt dat je de ambitie hebt om beter te worden."

De zanger weet nog niet wat voor nieuwe dingen hij na het stoppen van de reeks gaat doen. "Ik heb het geluk gehad dat ik al veel heb mogen doen en meemaken." Voorlopig staat er in elk geval "nog niet zoveel op de planning", laat Meeuwis weten. "Er broeien al wat ideetjes maar die zijn zo klein." Hij wil zich eerst op zijn laatste Groots met een Zachte G-concerten richten. "Het afsluiten van deze twintig jaar heeft prioriteit."

Het publiek lijkt de keuze van de zanger om met de reeks te stoppen te begrijpen, zegt Meeuwis. De reacties sinds donderdag zijn volgens hem "heel liefdevol en enthousiast". "Veel mensen reageren zoals ik gehoopt had: dat ze het jammer vinden, dat vind ik ook. Dat ze het gaan missen, dat ga ik ook doen. Maar ook dat ze het begrijpen en uitkijken naar wat het nu gaat brengen. Ze hebben er vertrouwen in dat ik ze niet laat vallen en dat ga ik ook niet doen."