Haagse buurt zamelt geld in om oude boekwinkel te behouden

Bewoners van de Haagse buurt Duinoord zijn een crowdfunding begonnen om een oude boekwinkel te behouden die dreigt te sluiten. Het gaat om antiquariaat Colette in de Reinkenstraat. De winkel telt ruim 24.000 oude en bijzondere boeken, meldt NRC.

Eigenaar Jogchum de Vries is 80 jaar oud en heeft geen opvolger voor zijn winkel kunnen vinden. Hij heeft wel gezocht en zelfs een advertentie in NRC geplaatst. Maar dit leidde tot niets.

Buurtbewoners schrokken van het vooruitzicht dat Colette zou verdwijnen. Daarom sloegen acht buurtbewoners de handen ineen en startten een crowdfunding om van het unieke winkeltje een collectief zonder winstoogmerk te maken. De winkel zou dan kunnen worden gerund door vrijwilligers.

Tot de initiatiefnemers behoren journalisten Jean-Pierre Geelen en Edwin Koopman, vakbondsbestuurder Linda Vermeulen en vertegenwoordigers van Gymnasium Haganum. In totaal is er 20.000 euro nodig. Binnen een etmaal werd al meer dan 6.000 euro ingezameld.

Eerder werden in Amsterdam en Groningen soortgelijke initiatieven opgezet om oude boekwinkels te redden van de ondergang.