Hakeem Jeffries verkozen tot Democratische leider in Huis VS

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Democratische leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben Hakeem Jeffries verkozen tot hun nieuwe fractievoorzitter. Hij begint in 2023 aan zijn nieuwe rol en vervangt dan Nancy Pelosi. Jeffries wordt de eerste zwarte Amerikaan die een fractie leidt in het Huis of de Senaat.

Jeffries is een afgevaardigde uit de staat New York en heeft sinds 2019 een rol in de top van de Democratische partij. Hij kende geen tegenstanders in de race om het fractievoorzitterschap. De stemming vond achter gesloten deuren plaats. De 52-jarige politicus vervangt de 82-jarige Pelosi en zorgt daarmee voor een flinke verjonging in de top van de Democratische fractie.

Pelosi besloot eerder deze maand om zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen voor het leiderschap van de Democratische partij. Zij keert ook niet terug als voorzitter van het Huis, enkel als afgevaardigde. De Democraten verloren bij de tussentijdse verkiezingen namelijk de meerderheid in het Huis aan de Republikeinen. Die mogen daarom de nieuwe voorzitter leveren.