Halle: ‘zelfgemaakt wapen haperde meermaals’

HALLE (ANP) - Het wapen van de dader die woensdag in het Duitse Halle een bloedbad wilde aanrichten, haperde meerdere keren. Volgens de Britse krant The Guardian is daardoor voorkomen dat de 27-jarige verdachte meer slachtoffers heeft gemaakt. De krant baseert zich op de beelden die de schutter live uitzond tijdens de aanslag.

Het wapen dat Stephan B. gebruikte zou hij zelf in elkaar hebben gezet. Dat blijkt mede uit een manifest dat hij heeft achtergelaten op een Duitstalig internetforum. Daarin zegt hij "bij voorkeur Joden" te willen doden.

Omdat zijn wapen dienst weigert, raakt de dader steeds meer gefrustreerd. Zeker drie keer in de halfuur durende opname is te zien dat hij het wapen op iemand richt en het weigert. Op een gegeven moment noemt hij zichzelf een "loser" en zegt hij dat hij vooral heeft bewezen hoe absurd zelfgemaakte wapens zijn.

B. wilde in eerste instantie een synagoge binnendringen, maar hij kreeg de toegangsdeur tot het terrein van de synagoge niet open. Daarna schoot hij een vrouw en een klant van een dönerzaak dood. Niet veel later werd hij gearresteerd.