Halsema wil hoeder van de vrijheid zijn

AMSTERDAM (ANP) - De kersverse burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, ziet drie grote opgaven die haar te wachten staan. Ze noemde in haar speech als eerste de bestrijding van zware criminaliteit, het vergroten van de veiligheid en het handhaven van recht.

,,Liquidaties, wapenhandel, het rekruteren van jongeren en aanslagen op onze vrije pers, zijn onacceptabel'', aldus Halsema. ,,Ze ondermijnen de vrede in onze gemeenschap en tasten onze vrijheid aan. Net als mijn voorganger en de waarnemend burgemeester zal ik hieraan voorrang geven.''

Halsema wil ook in gesprek met Amsterdammers die vinden dat er te weinig naar hen wordt geluisterd, zoals de bewoners van Amsterdam-Noord die niet blij zijn met de komst van de Noord-Zuidlijn. Ook zet ze zich in voor Amsterdammers die te maken hebben met discriminatie, intolerantie en agressie omdat ze ,,anders zijn''. Ze noemde daarbij de mishandeling van een dragqueen onlangs als voorbeeld, maar ook het antisemitisme en haat tegen de islam.

,,Ons werelddorp, zoals we Amsterdam vaak noemen, wordt langzamerhand een wereldstad'', zei de nieuwe burgemeester. Die groei kan volgens haar de verhoudingen onder druk zetten en het ,,wezen van de stad'' aantasten. ,,Het wezen van Amsterdam, dat is de belofte van vrijheid'', aldus Halsema. ,,Als uw burgemeester beschouw ik het hoeden van vrijheid, helpen die belofte voor alle Amsterdammers gestand te doen, als mijn eerste en grootste verantwoordelijkheid.''

Geëmotioneerd sloot ze haar speech af met de woorden: ,,Het is een ongelooflijk voorrecht om Amsterdam en zijn inwoners als burgemeester te mogen dienen. Ik ga mijn best doen.'' Haar woorden leverden een staande ovatie op van de overvolle raadszaal, waarin ook haar familie en voorgangers zaten.

0 Reacties Doe mee met de discussie →