Handballers op EK kansloos tegen olympisch kampioen Frankrijk

BOEDAPEST (ANP) - De Nederlandse handballers hebben hun eerste wedstrijd in de hoofdronde van het EK verloren. Olympisch kampioen Frankrijk was in Boedapest duidelijk te sterk voor de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson: 34-24.

De Fransen kenden twee goede periodes. Meteen na het begin liep de ploeg van bondscoach Guillaume Gille uit naar 5-0, maar Nederland slaagde er in bij 12-12 weer op gelijke hoogte te komen. Kort na rust ging het ook hard: van 15-12 naar 19-12. Die marge bleek niet meer te overbruggen en werd alleen maar groter in de slotfase.

Nederland kwalificeerde zich in de voorronde dankzij overwinningen op gastland Hongarije en Portugal voor het eerst voor het hoofdtoernooi. De nederlaag in de poule tegen IJsland wordt meegenomen naar de hoofdronde waardoor Nederland na twee wedstrijden nu op nul punten staat. Er volgen nog duels met Montenegro, wereldkampioen Denemarken en Kroatië. De beste twee landen in deze groep plaatsen zich voor de halve finales.

Bliksemstart

Frankrijk kende een bliksemstart en liep snel uit naar een 5-0-voorsprong alvorens Samir Benghanem raak schoot. De marge liep zelfs terug tot één treffer nadat doelman Bart Ravensbergen met een verre worp het lege doel van de Fransen had gevonden: 9-10. Na 23 minuten stond het zelfs weer gelijk na een doelpunt van Alec Smit: 12-12. Voor de rust liepen de Fransen echter weer weg: 15-12.

Oranje startte slecht na de pauze. Binnen vier minuten liepen de Fransen weg naar 19-12. Die marge werd daarna even verkleind naar vier (20-16), maar dichterbij kwamen de Nederlandse mannen niet. Richardsson haalde vedette Luc Steins enkele keren naar de kant, mogelijk om de spelmaker te sparen voor het duel van zaterdag met Montenegro. Steins zag de Franse doelman Vincent Gérard, zijn ploeggenoot bij Paris Saint-Germain, tot man van de wedstrijd worden uitgeroepen. Topscorers bij Nederland waren Kay Smits en Dani Baijens met ieder vier treffers.

In de slotfase kwam curieus genoeg bij Nederland Gerrie Eijlers nog als doelman binnen de lijnen. De keeperstrainer, in 2020 gestopt als speler, verving reservedoelman Dennis Schellekens, een van de spelers die vanwege een positieve coronatest in quarantaine moest. Eijlers (41) was in zijn actieve loopbaan al goed voor 120 interlands.