Handballers zonder Smits en Miedema naar EK

NIEUWEGEIN (ANP) - Erlingur Richardsson, de bondscoach van de Nederlandse handballers, heeft zijn voorlopige selectie bekendgemaakt voor het EK in Noorwegen, Zweden en Oostenrijk. Op de lijst met twintig namen ontbreken onder anderen Jorn Smits, Patrick Miedema en Mark van den Beucken.

Smits, Miedema en Van den Beucken staan wel op een reservelijst, waarop in totaal acht namen staan. Die reservelijst is ook ingediend bij de EHF, waardoor de spelers wel speelgerechtigd zijn.

De twintig geselecteerden vertegenwoordigen Oranje op de Yellow Cup, op 3, 4 en 5 januari in Zwitserland. Dat toernooi geldt als voorbereiding op het EK, dat voor Oranje op 9 januari begint met een wedstrijd tegen Duitsland. Na de Yellow Cup vallen vier spelers af.

Eerste deelname

Vorige week maakte Richardsson al een selectie bekend van zestien spelers voor een trainingsstage, eind december in Boekarest. Daarop ontbraken nog de spelers die uitkomen in de Duitse Bundesliga vanwege verplichtingen bij hun club.

De handballers mogen voor het eerst deelnemen aan een EK. Het Europees kampioenschap vindt van 9 tot en met 26 januari plaats. Oranje speelt alle poulewedstrijden in het Noorse Trondheim.