Handbalster Snelder: niet rekenen, maar winnen

KUMAMOTO (ANP) - De Nederlandse handbalsters zijn na twee nederlagen achter elkaar nog steeds kansrijk voor de halve finales van het WK in Japan. "Een wonderbaarlijke situatie, maar het geeft aan hoe dicht de grote handballanden bij elkaar liggen. Het was nog nooit zo onvoorspelbaar", zegt aanvoerster Danick Snelder van Oranje.

Woensdag wacht het cruciale laatste duel in de hoofdronde tegen Zuid-Korea. Een derde nederlaag op rij kan de Nederlandse ploeg zich niet permitteren. Dan is het echt over en uit. Maar er bestaat een scenario dat zelfs bij een gelijkspel Oranje nog de laatste vier bereikt. "Ik heb die scenario's wel een beetje meegekregen, maar me er niet in verdiept. Ik hou niet van dat rekenwerk. Voor mij telt maar een ding en dat is dat we die wedstrijd moeten winnen", zegt Snelder.

De uitgangspositie na de groepsfase was nog zo florissant. Oranje nam door sterke overwinningen op Noorwegen en Servië 4 punten mee de hoofdronde in. Maar na de verliesbeurten tegen Duitsland en Denemarken heeft de ploeg het niet meer in eigen hand. Zelfs bij winst op Zuid-Korea is het afhankelijk van wat Noorwegen en Duitsland doen.

Mentale weerbaarheid

"We hebben ontzettend veel kansen gemist en kregen veel doelpunten tegen uit de snelle tegenaanval. Dat is wat er niet goed ging. Maar er gingen ook dingen wel goed en daar moeten we ons aan vasthouden", aldus de 29-jarige Zuid-Hollandse, een van de meest ervaren internationals. "We hebben veel kansen gecreëerd en onze dekking was meestal op orde. De tegenstander had toch wel moeite om ruimte te vinden. We zijn ook niet weggespeeld. Tegen zowel Duitsland als Denemarken stonden we op een bepaald moment met vijf goals achter, maar we zijn ervoor blijven vechten."

De mentale weerbaarheid van het team is groot, stelt Snelder. "We zijn absoluut niet uit het veld geslagen. Er is alle reden om te blijven geloven in onze eigen kracht. We hebben vaker tegen Zuid-Korea gespeeld, we moeten vooral opletten voor hun beweeglijkheid en snelle voetenwerk, maar er ligt een strijdplan klaar", aldus de cirkelspeelster, die lang sukkelde met een rugblessure, maar in Japan de fysieke belasting tot nog toe goed doorstaat.

De derde plaats die Nederland vorig jaar op het EK in Frankrijk behaalde, bleek tijdens het WK van grote waarde. Die woog ineens mee omdat gastland Japan de halve finales niet meer kan halen en leverde een plek op in het olympisch kwalificatietoernooi in maart 2020. Snelder: "Dat zie ik vooral als een leuke bijkomstigheid. Het is absoluut niet zo dat we nu achterover gaan leunen."