Handboogschutters Schloesser en Wijler naar halve finales Spelen

TOKIO (ANP) - De Nederlandse handboogschutters Gabriela Schloesser en Steve Wijler hebben op de Olympische Spelen de halve finales bereikt van de gemengde landenwedstrijd. Het duo versloeg Frankrijk na een shoot-off met 5-4 (34-37 37-35 37-34 35-37 19-17). Schloesser en Wijler waren de knock-outfase begonnen met een overtuigende zege op Italië (6-0).

Het duo verloor de eerste set, waarin het geen enkele pijl in de 10 wist te schieten. Nederland nam daarna echter het initiatief over, vooral dankzij Schloesser. De geboren Mexicaanse schoot drie pijlen achter elkaar in het midden van het bord. De 27-jarige Schloesser kreeg in de vierde set de kans om de wedstrijd al te beslissen, maar de benodigde '10' bleef uit. In de shoot-off schoot Wijler in de 10 en Schloesser in de 9, genoeg voor de winst.

De handboogschutters nemen het om 08.50 uur Nederlandse tijd in de halve finale op tegen Turkije, dat Indonesië met 6-2 versloeg. Bij winst gaan ze de eerste medaille voor Nederland op deze Olympische Spelen binnenhalen. In de finale moet dan blijken of dat goud of zilver wordt.

De andere halve finale gaat tussen Mexico en het favoriete Zuid-Korea. De Koreaanse boogschutters wonnen op de vorige Spelen (Rio 2016) alle gouden medailles. De gemengde landenwedstrijd is in Tokio nieuw op het programma.