Handelshoop helpt AEX vooruit

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag met een stevige winst begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden flink hoger na berichten over een handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China. Beleggers verwerkten daarnaast de uitslag van de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk, waar premier Boris Johnson de benodigde meerderheid heeft behaald om zijn brexitdeal ongestoord door het parlement te loodsen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde na enige minuten handelen 1 procent in de plus op 605,54 punten. De MidKap klom 1,6 procent tot 907,24 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt kregen er tot 1,4 procent bij. Londen bleef iets achter met een winst van 0,9 procent door een sterke stijging van het Britse pond.

Staalconcern ArcelorMittal profiteerde van het optimisme aan het handelsfront en was de sterkste stijger met een winst van ruim 4 procent. Ook de banken waren in trek. ABN AMRO en ING Groep stegen 3,1 en 2,7 procent. Informatieleverancier RELX voerde de schaarse dalers aan met een verlies van 0,4 procent.