Handelszorgen ebben weg op de beurs

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen veerden dinsdag weer wat op na de flinke verliezen een dag eerder. Beleggers schoven de zorgen over de handelsstrijd tussen de Verenigde Staten en China aan de kant en hielden de ontwikkelingen rond het Chinese technologiebedrijf Huawei in de gaten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,4 procent in de plus op 553,38 punten. De MidKap dikte 0,7 procent aan tot 760,53 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen kregen er tot 0,8 procent bij.

Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft de restricties tegen producten van Huawei met 90 dagen uitgesteld om contractuele verplichtingen na te komen. Het uitstel verandert volgens het ministerie niets aan de beslissing van president Trump om Huawei uit veiligheidsgronden op de zwarte lijst te plaatsen. China dreigde met represailles tegen de VS vanwege de sancties tegen Huawei.

Galapagos

Koploper bij de hoofdfondsen was biotechnologieconcern Galapagos met een winst van 2,9 procent. Verzekeraar Aegon (min 1 procent) noteerde ex-dividend. In de MidKap ging vastgoedbedrijf WDP aan kop met een plus van 3,1 procent. Grootste daler was oliedienstverlener SBM Offshore met een min van 1,3 procent.

AMG won 2 procent. De metalenspecialist heeft groen licht gekregen voor de bouw van een nieuwe fabriek in de Amerikaanse staat Ohio. Volgens analisten van ING zet het bedrijf daarmee een belangrijke stap om zijn doelstelling te bereiken voor een verhoging van het bedrijfsresultaat.

Olie

Op de lokale markt klom Curetis 6,7 procent na een aanvullende financiering. Het biotechnologiebedrijf krijgt 5 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB) als onderdeel van afspraken uit 2016. Daarnaast krijgt Curetis 1,5 miljoen euro van investeerder Yorkville.

Telecom Italia steeg ruim 1 procent in Milaan dankzij beter dan verwachte eerstekwartaalcijfers van het grootste Italiaanse telecombedrijf. In Londen won Halfords 0,2 procent. De Britse verkoper van fiets- en auto-onderdelen zag de winst afgelopen boekjaar met 18 procent dalen.

De euro was 1,1151 dollar waard, tegen 1,1172 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent in prijs tot 63,20 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent minder op 71,94 dollar per vat.