Handhavers in Utrecht mogen vrijwillig bodycam dragen

UTRECHT (ANP) - Handhavers van de gemeente Utrecht mogen als ze dat willen een bodycam bij zich dragen. Burgemeester Sharon Dijksma heeft dat besloten, nadat een proef met de camera's goed was bevallen bij de medewerkers. "De resultaten van dit onderzoek bevestigen dat de bodycam een goed middel is om het veiligheidsgevoel, de veiligheid en het leervermogen te vergroten", heeft ze laten weten aan de gemeenteraad.

De bodycams zijn in Utrecht vrijwillig. Volgens het onderzoek waar Dijksma naar verwijst, voelen vier op de tien medewerkers die ze dragen zich veiliger. "De meerderheid van deze groep noemt hiervoor als reden dat mensen hun gedrag aanpassen als zij de bodycam zien en dat de bodycam een de-escalerende werking heeft."

Dijksma benadrukt dat de gemeente als werkgever de handhavers moet beschermen tegen agressie en geweld. Bijzondere opsporingsambtenaren (boa's) krijgen daar in hun werk regelmatig mee te maken. "Daarnaast verwacht ik dat medewerkers, die veiliger hun werk kunnen doen, ook effectiever zijn", voegt de burgemeester eraan toe.

Utrecht is niet de eerste stad waar boa's met bodycams rondlopen. In Rotterdam en Den Haag worden de camera's ook gebruikt.