Hanne en Marthe: karakter nieuw K3-lid belangrijker dan haarkleur

Vele duizenden aanmeldingen kwamen er de afgelopen maanden binnen: allemaal willen ze hèt nieuwe lid van K3 worden. Meiden, jongens, blond, donker, iedereen maakt volgens Hanne en Marthe kans om zich bij hen aan te sluiten. Onder een voorwaarde: "Als het niet klikt wordt het heel lastig."

"Het gaat om het hele plaatje, dat moet kloppen", zegt Hanne (27) over hun zoektocht naar de opvolger van Klaasje, tegen het ANP. Klaasje maakte in februari bekend te vertrekken bij K3. Vrijdagavond is de allereerste auditieronde van K2 zoekt K3 te zien om 20.30 uur op SBS6. "Voor het beeld zou het fijn zijn als iemand blond haar heeft maar we gaan niemand naar huis sturen omwille van haarkleur. Belangrijker is dat we het goed met diegene kunnen vinden, dat het karakter goed is", vindt Hanne. Lachend: "We moeten er veel mee in de auto kunnen zitten."

Alle kandidaten die over zijn gebleven uit de vele aanmeldingen en mogen auditeren, worden beoordeeld op zowel zang als performance. Samantha Steenwijk en de Vlaamse zangeres Natalia zitten in de zogenoemde hoor-jury. Zij horen alleen de stem en beoordelen 'blind'. Gordon en de Vlaamse zangeres Ingeborg zijn de zie-jury en zijn juist alleen aangewezen op hun ogen, zij horen de zang niet. Als alle vier de juryleden positief zijn over een deelnemer, dan mag die persoon door naar de publieksjury. Die bestaat uit 100 willekeurige Nederlanders en Vlamingen. De tien kandidaten die daar het beste presteren gaan door naar de studioshows.

Zelfde golflengte

Dat Marthe en Hanne hun zoektocht "naar een nieuwe vriend of vriendin en collega voor de komende jaren", zoals ze het zelf omschrijven, uit handen geven is spannend. "Wat is er overgebleven van alle aanmeldingen? En wat als er niemand tussen zit?", vraagt Hanne zich hardop af. "Gelukkig merkten we al snel dat we op dezelfde golflengte zitten als de vakjury en de publieksjury. Daar hebben we ook uitvoerig mee gesproken, zodat ze weten waar wij naar op zoek zijn. Maar er zijn ook wel mensen afgevallen die wij liever hadden tegengehouden, hoor."

Uiterlijk of geslacht - ook jongens zijn van harte welkom bij K3 - is voor de twee zangeressen ondergeschikt bij de keuze. Het gaat om het karakter. Om de kandidaten tijdens de tv-shows zo goed mogelijk te leren kennen, volgen ze ze gedurende de audities op de voet. "We kunnen nog niet zeggen op welke manier precies maar we krijgen alles mee", legt Marthe (25) uit. "We kijken hoe ze lopen, wat ze doen vlak voordat ze het podium op gaan, wat ze tegen de presentatoren zeggen. En of ze de crew bedanken bijvoorbeeld. Daar zijn we heel gevoelig voor."

Jurkjes en rokjes

En dan kan het best zijn dat de huidige K2 wordt aangevuld met een jongen. "We merken in België dat de meningen daar heel erg over verdeeld zijn. Sommige mensen vind het leuk, andere vinden dat het drie meisjes moeten blijven. Maar als die jongen perfect in de groep past, waarom niet?" Veel zal er dan wel moeten veranderen aan het huidige repertoire. "Veel nummers zijn voor ons al hoog", zegt Hanne, die opmerkt dat dat niet het enige is dat dan moet worden aangepast. "Qua kledij moeten we dan ook nog wel wat veranderen. Qua jurkjes en rokjes enzo. Het hele beeld is dan anders. Maar daar komen we wel uit."

De nieuwkomer moeten na het tv-avontuur overigens al snel aan de bak. In het voorjaar gaat de nieuwe K3 al op tournee.