Hans Goedkoop noemt nieuwe film De Oost ‘verbluffend’

Historicus Hans Goedkoop is diep onder de indruk van de nieuwe film De Oost van regisseur Jim Taihuttu. Dat vertelde de historicus en oud-Andere Tijden-presentator woensdag in het programma Met het oog op morgen.

De Oost is de eerste Nederlandse film over de politionele acties van Nederland in Indonesië na de Tweede Wereldoorlog. Nederlandse soldaten onderdrukten met harde hand de vrijheidsstrijd van de Indonesische bevolking. Hierbij vielen naar schatting 200.000 doden. De film volgt een jonge soldaat (Martijn Lakemeier) die mede door de wandaden van kapitein Westerling (Marwan Kenzari) begint te twijfelen over het nut en de noodzaak van de strijd.

"Het is een mooie en verrassend goede film", oordeelt Goedkoop. "De film is met heel veel kennis en toewijding en verbeelding gemaakt. Het was en vergeefse, bloedige, vuile oorlog waarin Nederland een hele vuile rol heeft gespeeld."

Verbluffend

De historicus prijst de makers omdat ze "weigeren te kiezen tussen goed en slecht: de film probeert vooral te begrijpen. De jonge makers hebben het opgebracht om met empathie naar een oorlog te kijken waar hun generatie geen fluit vanaf weet. Dat vind ik vrij verbluffend."

De Oost zou eerst in de Nederlandse bioscopen te zien zijn, maar deze zijn al vijf maanden gesloten door de coronalockdown. Daarom is de film nu vanaf donderdag te zien op Amazon Prime Video.