Hans Klok voelt zich machteloos door stoppen gokreclames

Hans Klok voelt zich "machteloos" nu bekende Nederlanders niet langer te zien mogen zijn in gokreclames, vertelt hij aan het ANP. De 53-jarige illusionist was het gezicht van TOTO. "Dat had ik nog wel een paar jaar willen doen, maar nu houdt het op."

"We wisten al heel lang dit eraan kwam", vertelt Klok. "Dus we weten dat het afloopt." De illusionist legt zich dan ook neer bij de nieuwe regels. "Gokken is net als roken en alcohol. De jongere doelgroep moet zo min mogelijk gemotiveerd worden om het te doen, omdat het ook verslavend is."

Dat Klok nu geen inkomsten meer binnenkrijgt via de reclames is voor hem een bittere pil. "Je bent een beetje machteloos. Ik kan er niets aan doen." Wat hem betreft was hij nog een paar jaar het gezicht van TOTO geweest. "Dat houdt nu op, maar ik heb meerdere commerciële deals. In mijn geval moet dat ook wel, omdat ik een kostbaar bedrijf heb met veel mensen in dienst." Om die reden probeert Klok via commerciële deals extra bekendheid te genereren.

Wet kansspelen op afstand

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) heeft de zogeheten 'Regeling werving, reclame en verslavingspreventie kansspelen' aangepast, wat inhoudt dat "álle personen die enige vorm van publieke bekendheid genieten of waarmee men zich wil identificeren of associëren, zoals (oud-)profvoetballers, influencers, modellen, zangers en bekende pokerspelers", niet meer in gokreclames te zien mogen zijn.

Weerwind had eerder al aangekondigd te willen regelen dat BN'ers niet meer in de reclames te zien zouden zijn. Vanaf 1 oktober vorig jaar kan er in ons land online legaal worden gegokt. Dat is geregeld via de Wet kansspelen op afstand. De bedoeling is dat mensen daardoor niet meer illegaal gaan gokken, aangezien spelers bij illegale aanbieders niet altijd goed beschermd worden.