Hedy d’Ancona krijgt prijs van Humanistisch Verbond

Hedy d’Ancona krijgt een oeuvreprijs van het Humanistisch Verbond. De 83-jarige feministe en oud-minister krijgt de Van Praagprijs 2021 "voor haar compromisloze hang naar menselijke waardigheid en tomeloze nieuwsgierigheid".

d’Ancona was staatssecretaris van Sociale Zaken, minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur (WVC) en Europarlementariër. Ze zette zich onder meer in voor een humaan vluchtelingenbeleid en maakt zich nu hard voor de emancipatie van ouderen.

"In het afgelopen, door Covid-19 geteisterde jaar, waren we ons meer dan ooit bewust van het belang van stemmen zoals die van Hedy d’Ancona. Ze is iemand die in woord en daad laat zien wat een waardig mensenleven kan zijn. Ook als het moeilijk wordt", aldus juryvoorzitter Andrée van Es. Ze wordt gezien als het boegbeeld van de tweede feministische golf en is decennialang betrokken bij de kunst- en cultuurwereld.

De Van Praagprijs 2021 wordt op 21 september aan d'Ancona uitgereikt. De prijs, vernoemd naar oprichter Jaap van Praag van het Humanistisch Verbond, wordt sinds 1969 tweejaarlijks uitgereikt. Onder de eerdere prijswinnaars zijn Adelheid Roosen, Karin Spaink en Heddy Honigmann.