Heerenveen bezorgt AZ tweede nederlaag

DEN HAAG (ANP) - Heerenveen heeft voor een verrassing gezorgd door AZ de tweede nederlaag van het seizoen in de eredivisie te bezorgen. In het stadion van Den Haag, voorlopig de thuisbasis van de Alkmaarders, werd het 4-2 voor de Friezen. AZ had eerder alleen van Vitesse verloren.

Al in de zevende minuut kwamen de Friezen op voorsprong. Sven Botman scoorde met het hoofd, nadat doelman Marco Bizot zich ietwat leek te verkijken op een hoekschop van Joey Veerman. In een vrijwel identieke situatie maakte Ron Vlaar na ruim een half uur gelijk. De verdediger deed dat eveneens koppend, nu na een corner van aanvoerder Teun Koopmeiners.

Nog voor rust richtte Heerenveen zich op. De formatie van coach Johnny Jansen kwam op 2-1 dankzij een schuiver van Rodney Kongolo. In extra tijd van het eerste deel liep Heerenveen door de Deen Jens Odgaard verder uit, nadat Ibrahim Dresevic een hoekschop had doorgekopt.

Calvin Stengs scoorde meteen na de hervatting, na een origineel uitgevoerde vrije trap door Koopmeiners en Fredrik Midtsjø, en bracht de spanning terug. Uitgerekend Koopmeiners bracht de marge weer op twee in Heerenveens voordeel. Hij werkte de bal in eigen doel in een poging te voorkomen dat een kopbal van Kongolo er in vloog.