Hehobros vinden zichzelf in theater opnieuw uit

Cabaretier Pepijn Schoneveld en zijn beste vriend, acteur Kevin Hassing, oogstten veel lof met hun webserie Hehobros; hierin verkenden zij de verschillen tussen hetero Pepijn en homo Kevin. Nu is er de theaterversie, Hehobros on Tour, waarin de twee mannen zichzelf carte blanche gaven om op het podium te doen wat zij altijd al wilden.

"Hehobros gaat over méér dan dat verschil tussen homo en hetero", vertelt Schoneveld aan BuzzE. "Maar wij vinden dat wel een erg leuke kapstok om veel grappen aan op te hangen. Dat wezenlijke verschil tussen ons biedt veel inspiratie, zullen we maar zeggen. Maar het gaat op meta-niveau over het feit dat we als mensen anders in het leven staan geen belemmering hoeft te zijn om er met elkaar iets moois van te maken."

De mannen hopen dat vooral dertigers zich erg herkennen in de sketches en observaties over het moderne leven. "We hebben een scène over het moderne daten en wat Tinder voor voor- én nadelen heeft", noemt Schoneveld als voorbeeld. Tijdens een try-out op festival Lowlands ging het dak eraf. "Iedereen herkent de rare situaties die zo'n manier van zoeken naar de ware met zich meebrengt. De onzin-zinnen waarmee iedereen op Tinder een gesprek begint. En dat dan gesprekken ineens stilvallen en dat iemand nooit meer iets zegt."

Speciale kerstweek

Het grootste verschil met de webfilmpjes is dat de voorstelling van anderhalf uur een rode draad heeft gekregen. "We hebben heel erg gezocht naar de grotere lijnen in onze interactie", vertelt de cabaretier. "Kevin doet zich eigenlijk al zijn hele leven anders voor dan hij is; hij kwam ook heel laat uit de kast en liegt nog steeds in allerlei situaties. Ik ben juist iemand die de controle wil houden en dring er bij hem op aan dat hij eerlijk moet zijn; het hele leven barst van de onzekerheid, maar je maakt het niet gemakkelijk als je de confrontatie niet durft aan te gaan met de waarheid."

Schoneveld vertelt in de voorstelling ook over zijn verbroken relatie en zijn zoektocht naar nieuwe liefde. "Er zijn wel eens vrouwen die mij aanspreken na de voorstelling. En ik heb één keer afgesproken voor een date, maar die kwam vervolgens niet opdagen omdat ze bang was dat ik grappen over haar ging maken in een voorstelling." De Hehobros on Tour is te zien tot eind december. In de kerstweek speelt het duo een speciale kerstvariant in Theater Bellevue in Amsterdam.