Held uit ‘Hotel Rwanda’ komt vrij en zou Afrikaanse land verlaten

KIGALI (ANP/AFP) - Een Rwandees die beroemd werd als held in de film Hotel Rwanda en in zijn dictatoriaal geregeerde land 25 jaar cel kreeg wegens 'terrorisme' komt waarschijnlijk zaterdag na meer dan negenhonderd dagen vast te hebben gezeten vrij. Hij zou dan via Qatar uitwijken naar de VS. De celstraf wegens steun aan een terroristische beweging is volgens het Rwandese regime 'omgezet'. Paul Rusesabagina (68) was tijdens de volkerenmoord op de Tutsi-minderheid in Rwanda in 1994 manager in een luxehotel in de hoofdstad Kigali en heeft daar talrijke Tutsi's beschermd en gered.

In 2004 werd er in Hollywood een film over gemaakt onder de titel Hotel Rwanda. De Amerikaanse acteur Don Cheadle werd genomineerd voor een Oscar voor zijn rol in de film. Rusesabagina heeft in 2005 ook een hoge Amerikaanse onderscheiding gekregen.

Rusesabagina is een oppositieleider en een fel criticus van de Rwandese leider Paul Kagame die in de nasleep van de volkerenmoord aan de macht kwam en sindsdien met harde hand regeert. Kagame heeft na een verzoek van Rusesabagina en na felle kritiek uit onder meer de Verenigde Staten de celstraf 'omgezet'. Verscheidene bronnen binnen de Rwandese regering stellen dat hij zaterdag vrijkomt. Hij werd in september 2021 veroordeeld in volgens waarnemers en mensenrechtenbewegingen een showproces tegen ruim twintig 'terroristen'. De straf van de andere in deze zaak veroordeelde mensen wordt ook omgezet.

Tijdens een burgeroorlog tussen een guerillabeweging uit de Tutsi-minderheid onder leiding van Kagame en de regering die werd gedomineerd door de Hutu-meerderheid, werd de Hutu-president met zijn vliegtuig uit de lucht geschoten door nog steeds onbekende daders. De dood van hem leidde tot een kennelijk goed voorbereide poging de Tutsi-minderheid in razend tempo uit te roeien. Naar schatting 800.000 mensen werden in korte tijd afgeslacht. Na de slachting wist Kagames Tutsi-guerrilla het leger te verslaan en het land over te nemen.