Held uit Hotel Rwanda veroordeeld tot 25 jaar cel

Paul Rusesabagina, die honderden mensen redde tijdens de genocide in Rwanda, is in dat land veroordeeld voor 25 jaar cel vanwege terreurdaden. Mensenrechtenorganisatie noemen de rechtszaak een showproces dat is opgezet om critici van de Rwandese president de mond te snoeren.

De reddingsactie van Rusesabagina en zijn vrouw Tatiana tijdens de genocide van 1994 werd tien jaar later verfilmd tot drama Hotel Rwanda. Die film werd genomineerd voor drie Oscars; voor beste script, beste bijrol voor Sophie Okonedo als Tatiana Rusesabagina en voor beste hoofdrol voor Don Cheadle, die Paul speelt in Hotel Rwanda.

Cheadle deelde maandag op Twitter kritische berichten van een mensenrechtenorganisatie en van het buitenlandse betrekkingen-comité van de Amerikaanse senaat. Ook twitterde hij de hashtag #FreeRusesabagina.

Paul Rusesabagina woonde volgens de New York Times de laatste jaren in de VS, maar werd vorig jaar gearresteerd in Rwanda. President Paul Kagame gaf later toe dat Rusesabagina onder valse voorwendselen naar het land was gelokt. Hem zou zijn verteld dat hij vanuit Dubai naar buurland Burundi vloog, maar hij belandde in Rwanda en werd daar in de boeien geslagen.

Naast Paul Rusesabagina werden nog eens twintig verdachten veroordeeld, tot straffen tussen de drie en twintig jaar.