Helder wil af van sponsoring en reclames gokbedrijven in sport

DEN HAAG (ANP) - Sportminister Conny Helder wil zo snel mogelijk af van de huidige sponsoring en reclames van gokbedrijven in de sport. Ze vindt het niet wenselijk dat sport en gokken op deze manier met elkaar verweven zijn, zei ze tijdens een Kamerdebat. Vooral de SP en ChristenUnie dringen aan op een verbod, dat het kabinet al wel in de maak heeft maar nog op zich laat wachten.

Helder is ook positief over een verbod maar zit met een dilemma. Als minister van Sport snapt ze de financiële positie van sportclubs, maar als zorgminister heeft ze ook oog voor verslavingszorg en de geestelijke gezondheidszorg. Ze wil een goede overgangsperiode voor de sportclubs, omdat er al contracten waren afgesloten en omdat de clubs proberen met aanpassingen te komen.

Helder staat daar voor open maar ze wil "zéker niet doorgaan met de huidige sponsoring en reclames van gokbedrijven". Meerdere voetbalclubs hebben recent sponsorcontracten afgesloten met (online) gokbedrijven, zoals Ajax, AZ en ADO. Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) werkt op verzoek van de Kamer aan een reclameverbod voor gokbedrijven. Sinds online gokken is toegestaan, loopt het volgens de meeste partijen uit de hand met de vele reclames.

Sociale veiligheid

Verder kondigde Helder aan dat ze dit jaar 3 miljoen euro uittrekt om de sport sociaal veiliger te maken. Met het geld wil ze dat meldingen van grensoverschrijdend gedrag beter worden opgepakt via het Centrum Veilige Sport, waar meer medewerkers moeten komen. Ook wil ze met het geld meer aandacht genereren voor een veilige en integere sportcultuur bij sportclubs, trainers en gemeenten. Zo moeten er gedragsregels komen en zullen er meer vertrouwenspersonen worden opgeleid.

Helder reageert daarmee op signalen uit de sport- en danswereld over sporters die, soms al op jonge leeftijd, tijdens trainingen zijn gekleineerd en genegeerd tijdens trainingen. Met name trainers kunnen zich bezondigen aan dit soort verbaal geweld, werd de afgelopen periode duidelijk na meldingen van met name voormalige turnsters. Dit soort gedrag is volgens de minister niet normaal, ook niet in de topsport.