Hele elektriciteitsnet Cuba ligt plat, deels door orkaan Ian

HAVANA (ANP) - In heel Cuba is deels als gevolg van orkaan Ian de stroom uitgevallen, meldt Lázaro Guerra, de technisch directeur van het staatsbedrijf dat verantwoordelijk is voor het elektriciteitsnet in Cuba. Volgens staatsmedia wordt de stroomuitval veroorzaakt door een storing in het nationale elektriciteitssysteem. De storing zou deels zijn veroorzaakt door de orkaan, die dinsdag over het eiland raasde.

Waardoor de storing nog meer wordt veroorzaakt is niet duidelijk. Guerra zegt dat de hele nacht wordt doorgewerkt om de stroom te herstellen.

Ian kwam dinsdag als een categorie 3 orkaan aan land aan de westkust van Cuba en zorgde voor veel schade op het eiland. Honderdduizenden inwoners hadden eerder op de dag al te maken met stroomuitval.

Het elektriciteitsnet van Cuba ligt vaker plat. Als gevolg van de energiecrisis besluit de regering regelmatig de stroom op een groot deel van het eiland tijdelijk af te sluiten, soms urenlang.

Orkaan Ian is inmiddels verder getrokken en komt naar verwachting woensdagavond plaatselijke tijd aan land aan de westkust van de Amerikaanse staat Florida. Circa 2,5 miljoen inwoners hebben het bevel of de waarschuwing gekregen te evacueren. De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdagavond met de gouverneur van Florida Ron DeSantis gesproken om te kijken hoe de regering in Washington de staat kan helpen.