Help! Een verrassing! uitgeroepen tot prentenboek van het jaar

Het debuut Help! Een verrassing! van de in Spijkenisse geboren Miriam Bos is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2024. Het zal daarmee centraal staan tijdens De Nationale Voorleesdagen van 24 januari t/m 3 februari volgend jaar en is dan verkrijgbaar in een mini-editie.

"Toen ik gebeld werd met het nieuws was het heel letterlijk even: "Help! Een verrassing!" en kon ik het niet goed bevatten", zegt illustrator Bos in een persbericht. "Zelfs nu ben ik nog steeds verrast, maar ik voel me vooral héél erg vereerd dat mijn boek mag bijdragen aan de leesbevordering van kinderen. Dat vind ik nog het allermooist."

Tijdens De Nationale Voorleesdagen wordt het voorlezen aan kinderen gestimuleerd die zelf nog niet kunnen lezen of net hebben leren lezen. De campagne benadrukt de voordelen van het (voor)lezen, waaronder het positieve effect op woordenschat, verhaalbegrip en sociaal-emotionele ontwikkeling.

Help! Een verrassing! gaat over de vrienden August en Suus die heel wat van elkaar verschillen. Suus is dol op rennen, springen en wilde dingen doen, terwijl August het liefst leest, luiert en mooie dingen maakt. Als Suus aankondigt dat ze een verrassing voor August heeft, gaat zijn fantasie met hem op de loop. Wat zal Suus voor August in petto hebben?