Hendriks: bron coronabesmettingen TeamNL lastig te achterhalen

TOKIO (ANP) - Het is voor sportkoepel NOC*NSF heel lastig te achterhalen waar de coronabesmettingen binnen de Nederlandse ploeg op de Olympische Spelen vandaan komen. Vijf van de zes leden van TeamNL die momenteel in een quarantainehotel in Tokio zitten omdat ze positief hebben getest op het coronavirus, zaten aan boord van dezelfde KLM-vlucht. "Maar de garantie dat daar de besmettingen vandaan komen, die is er absoluut niet", zei technisch directeur Maurits Hendriks op een ingelaste persconferentie in Tokio, samen met chef de mission Pieter van den Hoogenband.

Tientallen sporters en begeleiders vlogen op zaterdag 17 juli van Amsterdam naar Tokio. Vijf van hen - skateboardster Candy Jacobs, taekwondoka Reshmie Oogink, een staflid van de roeiploeg, skiffeur Finn Florijn en tennisser Jean-Julien Rojer - werden in de dagen erna positief getest op het coronavirus. Ook een NOS-journalist die aan boord zat, is besmet.

Volgens Hendriks zijn er meer momenten en plekken waar de besmettingen kunnen hebben plaatsgevonden. "Op Schiphol, bij aankomst op de volle luchthaven Narita, in het vervoer naar Tokio en vervolgens in het olympisch dorp zelf. Ik vind het heel riskant om de conclusie te trekken dat het in het vliegtuig is gebeurd. Het heeft ook niet onze focus om te achterhalen waar het gebeurd is, wij willen blijven zorgen voor sportprestaties."