Henny Huisman laat juice over BN’ers in theatershow achterwege

Henny Huisman blijft in zijn theatershow Het Achterste Van Mijn Tong weg van 'juice' over bekende Nederlanders. De voormalig presentator zal vooral in geuren en kleuren over zijn eigen ervaringen in de showbizz vertellen, zegt hij in gesprek met het ANP.

"In anderhalf uur vertel ik wat mij allemaal overkomen is. Ik heb natuurlijk de meest achterlijke en gekke dingen gezien", vertelt de inmiddels 71-jarige Huisman. "Of daar ook juice bij zit?", lacht hij. "Ik ga het amper over Nederlandse artiesten hebben. Niet over de Marco Borsato's of dat soort dingen. Dat is niet mijn bedoeling. Ik heb wel verhalen over grote namen als Whitney Houston of Michael Jackson. Sommige waren heel aardig maar sommigen ook heel vreemdsoortig, met allerlei idiote eisen."

Cabaretier Silvester Zwaneveld benaderde Huisman voor de show nadat hij de biografie van de presentator had gelezen. Daarin vertelde Huisman ook al uitgebreid over zijn leven. "Silvester wilde weten of ik nog meer verhalen had. Ja, natuurlijk had ik dat." Toch twijfelde de presentator nog een moment, vervolgt hij. "Ik dacht eerst: 'jeetje joh, moet ik dat nou wel doen?' Dan moet ik overal naartoe, in de file, noem maar op. Waar beginnen we aan?" Na een gesprek was Huisman om: Zwaneveld bleek een "enthousiasteling" en samen met manager Rein Sluik werken ze aan de show.

Gevulde koeken

Huisman doet dit najaar talloze kleinere theaters in een intieme setting aan. Bezoekers krijgen ook de kans om hem zelf aan de tand te voelen. "Het is een beetje alsof je bij me op visite komt. Ik heb nog net geen gevulde koeken mee." Met de tour, waarvan de kaartverkoop inmiddels is begonnen, begint Huisman op zijn oude dag aan een nieuw avontuur. "Heel veel mensen doen het op mijn leeftijd lekker rustig aan maar daar houd ik niet zo van."

Een theatervoorstelling ontbrak nog in het rijke oeuvre van Huisman, die jarenlang een van de succesvolste presentatoren was en ook diverse platen uitbracht. Het is natuurlijk wel een sprong in het diepe, beaamt hij. "Het enige struikelblok zou zijn als mijn vrouw zou zeggen: 'joh blijf nou eens thuis, je bent al genoeg weggeweest'. Maar Lia zei eigenlijk meteen: 'als jij dat nou leuk vindt'. Ik ben ook geen man om thuis te zitten."

Tour de France

Het helpt volgens Huisman ook dat hij zijn werk nooit als werk heeft gezien. "Natuurlijk komt er veel bij kijken, gedoe en zo, maar het is gewoon leuk om te doen. Mijn vader was 57,5 jaar, ging vervroegd met pensioen en ging vervolgens voor de tv zitten en de Tour de France kijken. Die was als het afgelopen was bijna nog vermoeider dan degene die gefietst had. Begrijp me niet verkeerd: hij was een hartstikke goede, lieve man en dat is ook prima maar zo ben ik niet."

De voorstelling houdt Huisman niet alleen bezig, het zorgt er ook voor dat hij allerlei nieuwe dingen leert. "Grappig dat je eigenlijk nooit uitgeleerd bent. Je moet echt leren om een verhaal met een kop en een staart te maken. Op tv vertel je iets en dan is het voorbij. In het theater werk je met beloftes, je zegt iets en dat moet later weer terugkomen."

Of de theatershow het allerlaatste hoofdstuk in zijn carrière is, durft Huisman niet te zeggen. "Ik weet het niet. Ik heb een soort raar imago dat ik overal achteraan zit maar het komt altijd naar me toe op een of andere manier", besluit hij.