Henny Vrienten postuum geëerd met award voor beste tekstdichter

Henny Vrienten is maandag tijdens de uitreiking van de Buma Awards postuum geëerd met de Lennaert Nijgh Prijs, de juryprijs voor beste tekstdichter. De eind april op 73-jarige leeftijd overleden zanger en componist krijgt de onderscheiding voor zijn muzikale nalatenschap. "Zijn oeuvre is inmiddels net zo breed als zijn tekstschrijverstalent groot was", aldus de jury.

Vrienten wordt geroemd omdat hij "bijna vijftig jaar lang de kunst verstond universele thema’s in tekst om te zetten en mensen daarmee te boeien, te raken, te verrassen en na te laten denken. Emoties oproepend, passend bij de heersende tijdsgeest, passend bij de verschillende generaties en passend bij vele muzikale stijlen. Voor doek, boek en theater; voor concertzaal, tv of de kooromgang", aldus de jury. Hij was daarmee niet alleen een bijzondere muzikant en performer, maar de Doe Maar-frontman was "bovenal gezegend met een uniek talent als componist en tekstschrijver. Niemand die de prijs dus meer toekomt dan Henny Vrienten."

Trijntje Oosterhuis en Henny's zoon Xander Vrienten brachten een muzikaal eerbetoon aan de artiest.

Vrienten was vanaf 1980 de frontman van Doe Maar maar maakte ook diverse soloplaten, de laatste jaren onder meer samen met George Kooymans en Boudewijn de Groot onder de naam Vreemde Kostgangers. De muzikant schreef ook muziek voor tientallen films en televisieprogramma’s, waaronder Left Luggage, Abeltje, De ontdekking van de hemel, Het Klokhuis en Sesamstraat. Ook werkte hij mee aan de musicals Petticoat en Ciske de Rat.

De uitreiking van de Buma Awards, waarbij componisten, schrijvers, tekstdichters en muziekuitgevers in het zonnetje worden gezet, vindt dit jaar plaats in theater Spant! in Bussum. De makers van de meest gedraaide en bestverkochte singles van 2021 worden bekroond met een Buma Award. Verder worden diverse juryprijzen uitgereikt. Eerder werd al bekend dat ADE-grondlegger Anna Knaup de winnaar is van de Gouden Harp. Ilse DeLange ontvangt de Lifetime Achievement Award voor de bijdrage die ze al meer dan 25 jaar levert aan de Nederlandse muziekindustrie.

Vorig jaar ging de Lennaert Nijgh Prijs, die vernoemd is naar de tekstdichter van onder anderen zanger Boudewijn de Groot, naar Belinda Meuldijk.