‘Het is Einstein, Newton en dan Hawking’

AMSTERDAM - Stephen Hawking past zonder twijfel in één rijtje met natuurkundige genieën als Einstein en Newton. Dat stelt wetenschapsjournalist Diederik Jekel woensdag in een reactie op het overlijden van het Britse icoon.

“Hij heeft binnen de natuurkunde de eerste stap gezet naar het verenigen van twee pijlers die eigenlijk niet verenigbaar zijn”, legt Jekel uit. “Er zijn twee soorten verkeersregels: voor grote sterren en planeten en voor kleine deeltjes. Door zijn theorieën over zwarte gaten heeft hij de natuurkunde laten twijfelen aan deze fundamenten van alle wetenschap op dit gebied.”

Jekel mocht Hawking in 2014 een vraag stellen tijdens een bijeenkomst in Utrecht. “We hadden voor 'De kennis van nu' het verzoek ingediend”, vertelt de journalist. “We moesten de vraag ruim van tevoren aanleveren omdat het hem praktisch heel veel tijd kostte om via zijn spraakcomputer een antwoord te formuleren.”

Sommige wetenschappers deden sceptisch over de status die Hawking had verworven als popicoon, door optredens in series als Star Trek, The Simpsons of The Big Bang Theory. “Hijzelf genoot daarvan”, is Jekels overtuiging. “Je kan daar wel pedant of cynisch over gaan doen. Maar hij had het verdiend om daarvoor te kiezen. Bovendien wist hij op deze manier een hele nieuwe generatie te enthousiasmeren en inspireren voor het vak. Ik heb middelbare scholieren en jonge studenten nooit anders dan lovend over hem gehoord.”

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  • Burgermans

    Erg verdreven reactie, Hawking was de laatste jaren niet meer goed bij zijn hoofd, zijn bijdrage aan de wetenschap is vooral symbolisch