Historische zege Rusland in eerste WK-duel

MOSKOU (ANP) - Rusland is verrassend goed begonnen aan het WK voetbal in eigen land. De thuisploeg was in het uitverkochte Loezjniki Stadion, met de Russische president Vladimir Poetin als een van de 80.000 toeschouwers, met liefst 5-0 te sterk voor Saudi-Arabië. Dat is een recordscore voor een openingswedstrijd van het WK.

Bij de rust leidde het trefzekere gastland al met 2-0 door treffers van Joeri Gazinski en invaller Denis Tsjerysjev. Artem Dzjoeba, die amper één minuut in het veld stond, bracht na de rust de derde goal op zijn naam. Tsjerysjev en Aleksandr Golovin maakten er in de extra tijd nog 5-0 van. Poetin leek die historische uitslag op het ereterras nauwelijks te kunnen geloven.

Rusland toonde zich in de meer dan geslaagde openingswedstrijd een redelijk hecht collectief dat bij balbezit slim en snel overschakelde naar de aanval. In defensief opzicht kwamen de Russen nauwelijks in de problemen.\

Recordscore

Rusland maakte vanaf het beginsignaal een goede indruk. De manschappen van bondscoach Stanislav Tsjertsjesov wisten elkaar makkelijk te vinden en ondervonden van Saudi-Arabië weinig tegenstand. In de twaalfde minuut opende Gazinski de score met een diagonale kopbal waarop doelman Abdullah Al-Mayouf zich verkeek. Voor Frans Hoek was dat een pijnlijke misser. Hij fungeert bij het WK als keeperstrainer van Saudi-Arabië.

Met een technisch hoogstandje zorgde Tsjerysjev vlak voor de rust voor 2-0. Hij was de vervanger van middenvelder Alan Dzagoev, die in de 24e minuut naar de kant moest met een spierblessure.

Na de pauze bleef Rusland zonder problemen overeind. Saudi-Arabië kwam technische en tactische kwaliteit tekort om nog iets van de wedstrijd te maken. Dzjoeba liet de opgewekte Poetin in de 71e minuut op het ereterras nog eens juichen: 3-0. In de extra tijd kwamen de gedreven Russen zowaar nog op een recordscore uit dankzij rake trappen van Tsjerysjev en Golovin: 5-0.

0 Reacties Doe mee met de discussie →