Hit Kwis uitgeroepen tot slechtste tv-programma

Het AVROTROS-programma De Hit Kwis is bij de uitreiking van de TV Knollen, een afgeleide van De Loden Leeuw en de Razzie Awards, uitgeroepen tot het slechtste tv-programma van het jaar. De show met Romy Monteiro en Kees Tol werd unaniem gekozen door de jury.

De Hit Kwis was afgelopen zomer te zien op het oude tijdslot van De Wereld Draait Door maar werd geen kijkcijfersucces. Het muziekprogramma trok geregeld minder dan 300.000 kijkers. De jury noemt het "een collectieve wanprestatie" van de NPO en producent. "Het lijkt alsof dit beroerde programma haastig in elkaar is gezet en ze nog net de twee laatste beschikbare presentatoren konden vinden. NPO-onwaardig. Om dit uit te zenden op het tijdslot van DWDD is regelrechte heiligschennis."

Jan de Hoop krijgt de prijs voor grootste tv-blunder met Jan Houdt Hoop (RTL 5), dat in november al na een aflevering van de buis werd gehaald, en RTL 7-presentator Harry Mens ontvangt een Lifetime Achievement Award. "Hij weet het met zijn parodie op een talkshow al ruim twintig jaar vol te houden én zijn zakken te vullen", aldus de jury, die Mens de slechtste interviewer van West-Europa noemt. De Divibokaal, een diversiteitsprijs die is overgenomen van de NOS, gaat naar talkshow M van Margriet van der Linden.

Revanche

Het is de tweede keer dat aan de vooravond van de uitreiking van de Gouden Televizier-Ring voor beste programma een prijs voor de slechtste show wordt uitgereikt. Vorig jaar was er een publieks- en juryprijs: deze gingen naar respectievelijk 6 Inside en RTL Late Night met Twan Huys.

Kees Tol kan overigens donderdag wel revanche nemen. Met het programma Nick, Simon en Kees: Homeward Bound zit hij bij de laatste drie kanshebbers voor de Ring.