Hitte en wind wakkeren bosbranden Portugal aan

VILA DE REI/MAÇÃO (ANP/WEERONLINE) - Harde wind en temperaturen rond de 35 graden maken het voor naar schatting 1700 brandweerlieden moeilijk bosbranden te bedwingen in het midden van Portugal, circa 140 kilometer ten noordoosten van Lissabon. Plaatselijke media meldden dat er bij de branden rond Vila de Rei en rond Maçâo dertig mensen gewond zijn geraakt. Negen moesten naar een ziekenhuis, van wie er één met ernstige brandwonden en in zorgwekkende toestand naar Lissabon is overgebracht.

Een bosbrand bij Vila de Rei strekt zich uit over een breedte van 25 kilometer. Verscheidene dorpjes zijn ontruimd. De minister van Binnenlandse Zaken, Eduardo Cabrita, vermoedt dat er sprake is van brandstichting. Zaterdag ontstonden vrijwel tegelijkertijd vijf bosbranden op verschillende plaatsen. De branden woeden in dezelfde streek als waar in 2017 meer dan zestig doden vielen als gevolg van bosbranden.

Uit gegevens van Weeronline blijkt dat het in de getroffen gebieden de komende dagen onveranderd heet blijft met temperaturen boven de 35 graden. Met windkracht 3 staat er ook nog steeds flink wat wind.