Hockeyers na ruime zege op Zuid-Korea (5-1) in halve finales WK

BHUBANESWAR (ANP) - De Nederlandse hockeyers hebben overtuigend de halve finales bereikt van het WK in India. De ploeg van bondscoach Jeroen Delmee won in een goed gevuld stadion van Bhubaneswar met 5-1 in de kwartfinales van Zuid-Korea.

België is vrijdag de tegenstander in de halve eindstrijd. Beide ploegen stonden vier jaar geleden ook tegenover elkaar in de finale van het WK. De Belgen wonnen toen na shoot-outs.

Zuid-Korea bood de eerste helft goed partij en kwam een paar keer gevaarlijk voor het doel van Pirmin Blaak, maar het was Koen Bijen die na 26 minuten de score opende voor Nederland. Kort na rust nam Oranje afstand met twee treffers kort achter elkaar. Eerst maakte Bijen zijn tweede, Justen Blok tikte vervolgens de 3-0 binnen. Na een kleine 50 minuten ramde Steijn van Heijningen de 4-0 er in.

Nieuw team

Seo In-woo redde in de slotfase de eer voor de Aziaten: 4-1. Hij was verantwoordelijk voor de eerste tegentreffer van Nederland op dit WK. In de groepsfase had Nederland makkelijke zeges geboekt op Maleisië (4-0), Nieuw-Zeeland (4-0) en Chili (14-0). Teun Beins maakte kort voor het eindsignaal vanuit een strafcorner de 5-1.

Voor het toernooi wilde Delmee geen doelstelling plakken op het WK, omdat hij de selectie van Oranje stevig heeft verjongd en bouwt aan een nieuw team. "Maar als we de halve finale halen met deze nieuwe, jonge en onervaren ploeg, dan is het zeker geslaagd", zei hij voor vertrek naar India. In 1998 waren de Nederlandse mannen voor het laatste wereldkampioen.