Hoe Kalush de nationale voorronde verloor en het songfestival won

Kalush Orchestra heeft zaterdag voor de derde Oekraïense winst op het Eurovisie Songfestival gezorgd. De groep behaalde een ruime zege.

Het had maar een haar gescheeld of Kalush Orchestra was nooit naar Turijn afgereisd. De groep werd in eerste instantie tweede tijdens Vidbir, het nationale songfestival van Oekraïne. De groep kreeg van het publiek het maximale aantal punten maar werd derde bij de jury en kwam zo net tekort om Alina Pash te verslaan.

De zangeres trok zich echter een week na haar winst terug omdat haar deelname onder druk kwam te staan omdat ze in 2015 op de Krim, het schiereiland dat in 2014 door Rusland werd geannexeerd, zou zijn geweest. Oekraïense songfestivalartiesten mogen volgens de regels van de verantwoordelijke omroep UA:PBC sinds de annexatie niet meer op de Krim komen. Pash zou hiervoor reisdocumenten hebben vervalst.

Favoriet

Na de ophef ging het Oekraïense songfestivalticket naar Kalush Orchestra, wat twee dagen voor de Russische invasie werd bevestigd. Toen de oorlog begon werd de groep al snel tot favoriet gebombardeerd. Bij de bookmakers stond het nummer Stefania sinds 25 februari onafgebroken bovenaan in de peilingen.

Sinds het begin van de Russische invasie waren de bandleden van Kalush Orchestra betrokken bij de strijd. Een van hen meldde zich aan het front en vocht actief mee, terwijl frontman Oleh Psiuk zich bezighield met vrijwilligerswerk. Zo hielp hij mensen bij het vinden van onderdak en medicijnen. Een ander lid maakte camouflagenetten en molotovcocktails.

Moederland

Het nummer Stefania, dat gaat over de moeder van Psiuk, groeide tijdens de oorlog al snel uit tot strijdlied van de Oekraïners. Het nummer werd een symbool voor het 'moederland' en voor soldaten die hun moeder missen.

Oekraïne is het tiende land in de geschiedenis van het songfestival dat nu minstens drie keer heeft gewonnen. Ierland is nog altijd recordhouder met zeven keer winst.