Hoekstra: besluit Bijleveld enorm jammer, maar wel te respecteren

DEN HAAG (ANP) - Het besluit van Ank Bijleveld om op te stappen, noemt CDA-leider Wopke Hoekstra "enorm jammer, maar wel te respecteren". Hij ontkent dat er vanuit de CDA-top druk is uitgeoefend om op te stappen. "Zij is zelf tot de conclusie gekomen dat dit de enige weg was."

Eerder op vrijdag verliet Hoekstra de ministerraad om op het ministerie van Defensie met Bijleveld en andere CDA'ers te overleggen. Dat was op verzoek van Bijleveld, aldus Hoekstra. Meer CDA-bewindspersonen waren afwezig bij de ministerraad, "omdat je natuurlijk over dit soort zaken in gesprek gaat met elkaar", verklaart Hoekstra. Maar "het was háár beslissing", benadrukt hij nog eens. In regionale CDA-afdelingen was weinig begrip voor het besluit van Bijleveld in eerste instantie om door te gaan.

CDA-voorzitter Marnix van Rij dankt Bijleveld in een reactie, ook wegens haar rol als speciaal adviseur van het partijbestuur. "Bij Ank hebben we altijd een beroep mogen doen op haar verantwoordelijkheid voor Nederland. Niet alleen als minister van Defensie, maar ook in de verschillende functies hiervoor."