Hof schorst Gerard Sanderink ook als topman bouwbedrijf Strukton

AMSTERDAM (ANP) - Rechters hebben ondernemer Gerard Sanderink langer geschorst als topman van bouwbedrijf Strukton. Ook hebben ze het beheer over zijn aandelen in dat bedrijf en holdingmaatschappij Oranjewoud overgedragen aan iemand anders. Dat doen ze na een verzoek van de raad van commissarissen van die bedrijven om Sanderink op afstand te zetten, die vinden dat hij met zijn gedrag het voortbestaan van de bouwonderneming in gevaar brengt. De ondernemingskamer van het gerechtshof van Amsterdam ging daarin mee.

Eerder nam de ondernemingskamer vergelijkbare maatregelen bij het door Sanderink opgerichte IT-bedrijf Centric, omdat de 74-jarige zakenman niet meer in staat zou zijn privézaken te scheiden van beslissingen over dit bedrijf. Dat gebeurde na een verzoek van het Openbaar Ministerie, dat voor grote problemen vreesde bij de vele belangrijke klanten van Centric.

Sanderink komt veel in het nieuws omdat hij privéconflicten met zijn ex Brigitte van Egten publiekelijk uitvecht, waarin hij zijn bedrijven meesleurt. Hij beschuldigde haar, nadat hij een relatie was begonnen met zelfverklaard cyberdeskundige Rian van Rijbroek, van onder meer fraude. Van Egten heeft al meerdere rechtszaken van hem gewonnen, maar een deel van de vonnissen lapte Sanderink aan zijn laars.

Angstcultuur

De positie van Sanderink als bestuurder en eigenaar van Strukton zette veel belangrijke relaties onder druk, zeiden commissarissen van het bedrijf vorige week in de rechtszaal. Als hij niet op afstand zou worden gezet, dreigden banken bijvoorbeeld hun kredietverlening aan het 4000 werknemers tellende bedrijf te stoppen. Ook accountants dreigden zich terug te trekken en Sanderink zette de relatie met belangrijke opdrachtgevers onder druk. Daarnaast ontstond volgens werknemers een angstcultuur.

De raad van commissarissen had Sanderink al tijdelijk geschorst, maar zonder ingrijpen van de ondernemingskamer zou dit slechts tijdelijk zijn. Doordat het beheer over zijn aandelen ook wordt overgedragen, kan hij zich als eigenaar ook niet meer bemoeien met de gang van zaken.

Onderzoek

De beslissing van de ondernemingskamer komt net op tijd voor Strukton en Oranjewoud. Vrijdag staat namelijk een gesprek gepland met banken over financiering, waarvoor duidelijkheid over de rol van Sanderink nodig was.

De ondernemingskamer stelt ook een onderzoek in naar mogelijk wanbeleid bij Strukton en Oranjewoud.