Hoger beroep van bedreiger Wilders uitgesteld vanwege corona

ROTTERDAM (ANP) - De behandeling dinsdag van het hoger beroep van de Pakistaan Junaid I., die van plan was PVV-leider Geert Wilders te vermoorden, is uitgesteld vanwege corona. Een woordvoerster van het gerechtshof in Den Haag meldt dat de voorzitter van het hof in quarantaine gaat, omdat iemand in haar directe omgeving coronagerelateerde klachten heeft. Voor de zekerheid blijft de voorzitter thuis in afwachting van de uitslag van een coronatest.

I. werd in november 2019 door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf van tien jaar. Aanleiding voor het plan was de wedstrijd voor spotprenten over de profeet Mohammed die de PVV'er had uitgeschreven. Wilders had aangekondigd dat hij bij de zitting zou zijn.

De Pakistaan werd in augustus 2018 aangehouden op het Centraal Station in Den Haag. Een dag ervoor plaatste hij op Facebook een filmpje waarin hij een aanslag aankondigt op de PVV-leider of de Tweede Kamer. De video werd duizenden keren gedeeld.

Schuldig

De rechtbank achtte de man schuldig aan het voorbereiden van een moord met terroristisch oogmerk. De 28-jarige Pakistaan heeft altijd ontkend dat hij uit terroristisch oogpunt handelde. Hij noemt zichzelf "vredelievend" en was enkel emotioneel omdat Wilders de profeet beledigde I. zwierf al jaren door Europa. In Frankrijk hoorde hij naar eigen zeggen over de wedstrijd en vertrok hij naar Nederland. Een dag na het plaatsen van het filmpje - waarin hij onder meer zegt dat hij zijn best zal doen om "deze hond, deze onbeschaafde naar de hel te sturen" - werd hij aangehouden.

De straf die de rechtbank I. oplegde was flink hoger dan de zes jaar die het Openbaar Ministerie had geëist. Dat had volgens de rechter onder meer te maken met de ernst van de feiten en het herhalingsgevaar. I. ging tegen de veroordeling in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Haag. Dat zou voor deze zaak zitting houden in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam.

Het is nog niet duidelijk wanneer een nieuwe zitting wordt gepland.