Honderden de straat op in Chicago na dood 13-jarige jongen

CHICAGO (ANP/RTR) - Honderden mensen zijn vrijdag (lokale tijd) de straat op gegaan in de Amerikaanse stad Chicago, een dag nadat beelden werden vrijgegeven van hoe een politieagent een 13-jarige jongen doodschiet in de stad. Dat incident gebeurde twee weken geleden.

De jongen van Latijns-Amerikaanse afkomst, Adam Toledo, werd 's nachts achtervolgd door de politie. Hij zou een vuurwapen bij zich hebben gehad terwijl hij rende. De politie maande hem tot stoppen en toen hij dit deed en zijn handen in de lucht hield, schoot een agent hem neer. Demonstranten zien het incident als het zoveelste voorbeeld van excessief politiegeweld tegen gekleurde Amerikanen. De betrokken agent heeft bureaudiensten terwijl het onderzoek naar het incident loopt.

De politie van Chicago laat weten de situatie in de stad goed in de gaten te houden. Als voorzorgsmaatregel zijn de vrije dagen van verschillende politieagenten ingetrokken, zodat er meer mensen beschikbaar zijn als de protesten uit de hand lopen.

Lokale bedrijven hebben uit angst voor rellen hun ramen dichtgetimmerd. Na de dood van George Floyd in 2020 werd Chicago zwaar getroffen door rellen en plunderaars. Vooralsnog blijven de protesten in de stad vreedzaam, op een groep demonstranten na die tijdelijk het verkeer blokkeerde.