Honduras verbreekt betrekkingen met Taiwan

TAIPEI/TEGUCIGALPA (ANP/RTR) - Honduras heeft de diplomatieke banden met Taiwan verbroken, maakte het Hondurese ministerie van Buitenlandse Zaken via Twitter bekend. "De regering van Honduras erkent het bestaan ​​van slechts één China. De regering van China is de enige legitieme regering die heel China vertegenwoordigt. Taiwan is een onafscheidelijk onderdeel van Chinees grondgebied."

Taiwan heeft zondag bevestigd dat de decennialange betrekkingen met het Midden-Amerikaanse land zijn verbroken. Het eiland, dat door China wordt beschouwd als een afvallige provincie, heeft de vlag van Honduras verwijderd uit het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tapei had eerder al besloten de ambassadeur terug te roepen, uit woede over een officieel bezoek van de Hondurese minister van Buitenlandse Zaken aan Beijing om de banden met China aan te halen. Honduras was een van de veertien landen die Taiwan officieel erkennen.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken laat zondag via Twitter weten dat het land diplomatieke betrekkingen heeft aangeknoopt met Honduras. De mededeling komt enkele uren nadat Honduras de banden met Taiwan verbrak.