Hongaarse premier Orbán: Duitsland moet besluit UEFA accepteren

BOEDAPEST (ANP) - De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft een beroep op Duitse politici gedaan om het besluit van de UEFA te accepteren om het voetbalstadion in München niet in de regenboogkleuren te verlichten. "Of het stadion van München of een ander Europees stadion in regenboogkleuren wordt verlicht, is geen beslissing van de staat", zei hij. "De regenboogkleuren maken ook deel uit van het straatbeeld."

De UEFA wees dinsdag het verzoek van Dieter Reiter, de burgemeester van München, af om het stadion woensdagavond de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw en paars te geven. De regenboog staat voor diversiteit en inclusiviteit. Reiter wilde dat doen als protest tegen een wet in Hongarije die informatie aan jongeren met betrekking tot homo- en transseksualiteit aan banden legt.

Reiter noemde de beslissing van de UEFA "beschamend".

Volgens Orbán hoeven homoseksuelen in zijn land zich geen zorgen te maken. "In het communistische Hongarije werden homoseksuele mensen vervolgd. Tegenwoordig garandeert de staat niet alleen de rechten van homoseksuelen, maar beschermt ze hen ook actief. De vrijheid van het individu is het grootste goed." En verder: "Iedereen moet "ongetwijfeld" vrij zijn om zijn levensweg te kiezen, maar het opvoeden van opgroeiende kinderen moet thuis gebeuren. We beschermen deze taak van ouders", zei Orban.