Honkballers beginnen olympisch kwalificatietoernooi met nederlaag

PUEBLA (ANP) - De honkballers van het Nederlandse koninkrijksteam zijn het olympisch kwalificatietoernooi in Mexico begonnen met een kansloze nederlaag. De ploeg van bondscoach Hensley Meulens werd in Puebla met 9-3 verslagen door Venezuela. Oranje speelt in de Nederlandse nacht van donderdag op vrijdag de tweede poulewedstrijd, tegen de Dominicaanse Republiek.

Alleen bij een overwinning met heel ruime cijfers plaatsen de honkballers zich rechtstreeks voor de finale van zaterdag. De Dominicaanse Republiek begon het laatste OKT met een zege op Venezuela (10-7). Het land dat in de poulefase het beste presteert, gaat rechtstreeks de finale in. De andere twee landen spelen eerst nog een keer tegen elkaar in een halve finale.

Inzet van het toernooi in Mexico is het laatste ticket naar de Olympische Spelen. Japan, Israël, Korea, Mexico en de Verenigde Staten zijn al zeker van deelname.

Diegomar Markwell, de 40-jarige startende werper bij Oranje, moest in de eerste twee innings al 3 punten van Venezuela toestaan. Pas in de zesde inning, bij een achterstand van 5-0, kon Jiandido Tromp na een opofferingsslag van Juremi Profar iets terugdoen. Met een homerun sloeg Sharlon Schoop in de laatste inning nog 2 punten binnen.